Del på facebook Del på twitter Del med en venn print

Melbourne Cup til Godolphin!

06.11.2018 11:23 Ola Jakobsen

Verdens største hesteeier, Godophin har i over 20 år prøvd å vinne Melbourne Cup. De har aldri klart det før de i natt vant løpet til 8 ganger innsatsen

DET SÅ vanskelig ut på oppløpet da Cross Counter og Kerrin McEvoy var nesten sist. Men da luken kom var det ingen som klarte å svare opp Cross Counter som fikk med seg hele 28 millioner NOK. Cross Counter trenes av Charlie Appleby.


GODOLPHIN tok også sin Gruppe 1 seier nummer tredve bare i år da de vant  Melbourne Cup. Det bekrefter at dette året har vært fantastisk for stallen som bærer den lett gjenkjennelige blå silkedrakten.

MED europeiske øyne så skulle nesten alt dreie seg om Enable på Churchill Downs lørdag kveld. All respekt for Accelerate som vant Breeders Cup Classic med ca 21 millioner NOK i førstepremie. Hesten var fantastisk for dagen og vant som favoritt, men jeg mener Accelerate kom i skyggen av prestasjonen til Enable med Frankie Dettori som tok seg av Breeders Cup Turf i løpet før.
Enable som jeg tidligere har omtalt som verdens nest beste hoppe etter Winx, vant til slutt ¾ lengde til Magical fra trener Aidan O`Brien. Enable vant i sin siste start Prix de L`Arc og det i sin andre start for året. Trener John Gosden utalte før Turf'en at Enable var ca 85% i orden før Arc'en og han mente nå at han ikke kunne fått henne bedre. Og hun var bare best på lørdag og gjorde noe ingen andre har klart tidligere, vinne både Arc'en og Breeders Cup Turf samme år. Og det er mange som har prøvd, og det er gode gamle helter. Jeg kan nevne de åtte som tidligere har prøvd uten å lykkes. 

Dancing Brave  1986
Trempolino  1987
Saumarez  1990
Subotica  1992
Sakhee  2001
Dylan Thomas  2007
Golden Horn  2015
Found  2016

ENABLE vant Arc'en i 2017 og 2018, nå er det store spørsmålet om eier Khalid Abdullah  vil sende henne til avl eller om hun skal gå en sesong til og bli den første hesten som kan vinne Arcen tre å på rad. Hun startet kun en gang som 2-åring, et løp hun vant. Så startet hun syv ganger som 3-åring hvor hun gikk på karrierens eneste nederlag i årets første start. Det mange ikke vet er at William Buick faktisk er den eneste som har ridd Enable i løp ved siden av Frankie Dettori. Og ser man på avstamningen til Enable så er det en av Williams Buick virkelige gjennombruddshester, Nathaniel som er pappaen til superhoppa.

VI KAN diskutere hvem som er verdens beste hoppe for øyeblikket. Svaret vil vi aldri få da Winx aldri kommer til Europa og antagelig bare skal gå ett løp til i karrieren. Og Enable reiser ikke til Australia for å evt møte Winx, det skjer ikke. Men etter å ha sett Enable på lørdag så er jeg ikke like sikker på om Winx er verdens beste hoppe. Jeg lar det ligge der også får de som vil selv spekulere i om hvem som er best.

FLERE hester annonserte sin avskjed etter løpene i helgen, Acceleret skal bli avlshingst, det samme skal Roaring Lion som var sjanseløs på dirt-tracken på lørdag. Hva det kommer til å koste vites ikke ennå, men billig blir det helt sikkert ikke.

NÅR vi nå snakker om nye avlshingster og hva de vil koste så bedekke med, så har flere stutterier offentligjort deres «fee» på hingstene. Årets vinne av Champion Stakes, Cracksman vil koste i underkant av 300 000 kroner. Han er rangert som Europas beste galopphest for øyeblikket og som det beste avkommet til Frankel som det nå koster 2 millioner å bedekke med så synes jeg det var «billig». Men denne avgiften endres helst sikkert om noen år da man vil se hva hans avkom presterer i banen. En annen kjent hest for oss nordmenn er Hawkbill som hadde William Buick som fast partner, vil koste i underkant av 90 000 kr å bedekke med. Harry Angel 230 000, Jungle Cat 90 000 .

JEG KUNNE ramset opp mange flere hingster og hva de vil koste. Jeg avslutter med med å fortelle at Dubawi, verdens tredje dyreste avlshingst etter Galileo og Deep Impact koster nå 2.9 millioner kroner å bedekke med. Kostnadene på Galileo og Deep Impact er privat, men at de ligger på et sted mellom 4-6 millioner kroner er ikke usannsynlig. 

Neste mulige spill:

V75
V65
V64
V5A
V4
QPlus

Norsk Rikstoto informerer


KUNNGJØRINGER
Kvartalsrapport Q3 2018 er nå lagt ut

Les mer

Søk i nettstedet

Søk etter hest, kusk eller rytter

Her søker du i databasene med resultater, stamtavler osv.