Del på facebook Del på twitter Del med en venn print

Prix de l'Arc de Triomphe, Brundtland og Winx

03.10.2018 08:39 Ola Jakobsen

Førstkommende søndag kl 16.05 går Europas største galoppløp av stabelen på Longchamp utenfor Paris. Løpet som ble avholdt første gang i 1920, går over distansen 2400 meter og har en førstepremie på ca 28 millioner kroner. 

STARTLISTEN for løpet er ennå ikke klar, men fjorårsvinner Enable er en av hestene som rapporteres å starte. Enable som i fjor ble kåret til Europas beste hest  har kun gjort en start i år og er favoritt hos bookmakerne. Stallkompisen Cracksman er mere tvilende. Kretsen rundt hesten satser mest sannsynlig mot Champion Stakes senere i måneden. Men ingen ting er bestemt ennå.

MYE BETRODD er også 3-åringen Sea Of Class som på sine fem starter i år står med fire seire. Hestens eneste nederlag i år kom i et klasse fire løp hvor hesten tapte som stor favoritt. Ingen spesiell stor prestasjon da, men etter det har det blitt fire strake seire. Hestens siste triumf kom 23. august hvor han vant et Gruppe 1-løp på York. På den siste listen som kom ut mandag sto det igjen tjuefem hester, men mange kommer ikke til start da de enten vurderer andre oppgaver eller at banen i Paris faktisk kan bli for hard.

OM WILLIAM BUICK Buick får noen ritt i løpet vites ikke, men Godolphin har to hester som står igjen på den siste listen. Begge av disse er trent i Frankrike. Når vi snakker om Godophin, så har de en spennende 3-åring som heter Brundtland i trening hos Charlie Appleby. Nå er ikke dette en hoppe som sikkert mange vil tro, når vi snakker om navnet Brundtland. Han er en hingst etter kanskje den nest mest populære avlshingsten i verden for øyeblikket, Dubawi. Hesten har startet tre ganger i sin karriere og vunnet samtlige tre. Han vant sitt eneste løp som 2-åring, men vi måtte vente helt til 23. August i år før vi fikk se han vinne et listedløp i Frankrike. Den siste løpet han vant var 16. September på Longchamp. Da vant han med kort hode et Gruppe 2 løp over distansen 2400 meter.

NÅ ER IKKE BRUNDTLAND meldt i Arc'en, men på lørdag er han meldt i et nytt Gruppe 2 på Longchamp over hele 3000 meter. Legg merke til navnet, dette kan fort være en stjerne.

WINX som for øyeblikket er verdens beste galopphest, skulle etter planen starte igjen i slutten av oktober. Men nå er det bestemt at superhoppa skal starte førstkommende lørdag i Turnball Stakes, et Gruppe 1 løp over 2000 meter på Flemington i Melbourne. Hun har startet kun en gang tidligere på Flemington da hun ifjor startet i nettopp i  dette løpet og vant. Jeg tipper det kommer til å bli fullt på Flemington på lørdag, Winx er for øyeblikket en av de største idrettsprofilene i Australia, og befolkningen kan og sette pris på sine helter.

ÅRETS STORE GALOPPSTJERNE i USA i år er Justify. Hesten som vant the Triple Crown har som mange vet trukket seg tilbake og skal nå bli avlshingst på heltid. På Ashford Stud i Kentucky vil han bli oppstallet og en bedekning her vil koste $ 150 000, eller ca 1.3 millioner norske kroner. Ashford Stud eies av Coolmoore America.
På stutteriet til de irske storeierne står det hele sytten avlshingster, bl.a American Pharoah som startet avlskarrieren sin i år. I år var det det ikke oppgitt noen bedekningskostnad da denne ble oppgitt som «privat».
I 2019 vil det koste 110 000 å bedekke med American Pharoah.

MAN SKJØNNER skjønner at fullblodsavl er «big business» for dem som driver stort. Frankel f.eks koster neste år ca 2 millioner kroner og bedekke med. Det blir mye penger når man vet at han bedekket 197 hopper i 2017.

Neste mulige spill:

V75
V65
V64
V5A
V4
QPlus

Norsk Rikstoto informerer


KUNNGJØRINGER
Kvartalsrapport Q3 2018 er nå lagt ut

Les mer

Søk i nettstedet

Søk etter hest, kusk eller rytter

Her søker du i databasene med resultater, stamtavler osv.