Del på facebook Del på twitter Del med en venn print

Vincennes i vinterskrud

27.11.2018 13:56 Even Elvenes

Bold Eagle innvendig, norske Lionel utvendig. Bildet er tatt på Vincennes Travbane for et par år siden. Hestene kan komme til å møtes igjen, og gjerne i Prix d'Amerique søndag 27. januar. (Foto: Eirik Stenhaug, Equus.)

Champagnekorkene spretter til himmels på Vincennes Travbane i Paris onsdag 31. oktober. Vintermeetinget tar til og varer helt fram til 2. mars i 2019. 

Norsk Rikstoto har åpnet for spill til samtlige løpsdager i meetinget, og til alle løp i perioden. Interessen blant folket er solid, også hos aktive i Norge.

Først litt fakta; 
* Vincennes har to baner å ty til. Den store banen på svart koks byr på stigning på bortre langside, og er enormt krevende. Den lille banen ligner våre i Norden – er 1325 meter lang – og flat. 

* Enkelte norske aktive har meldt sin interesse. Lionel, Ferrari B.R., Annie’s Boy vurderes sendt nedover, hester som har tatt grovt for seg internasjonalt, og i Norge. De følges av flere etter det Equus kan forstå. Samtidig; en skade, en sykdom vil sette en effektiv stopp for utflukt. Ta topptraveren Born in the U.S.A. som et eksempel. Alt var rigget for en tur til trikolorens hjemland, men hingsten ble rammet av skade, og må stå over.


EN KJAPP TITT PÅ KLOKKA, Per Oleg Midtfjeld fikk frysninger. Kusk og trener til bildets FERRARI B.R. opplevde verdensrekord med sin hest under et V75-stevne på Jarlsberg i 2017. Nå er Ferrari B.R. aktuell for en tur til Frankrike i vinter. (Foto: hesteguiden.com). 

Faktatall
Travsporten i Frankrike står uhyre sterkt, under månedene som følger vil ufattelige premiepenger deles ut. Vi bringer noen faktatall;

Vintermeetinget består av;
* Gruppe 1-løp; 11 stykker
* Gruppe 2-løp; 45 stykker
* Antallet stevner på Vincennes i perioden er 90.
* 75 løp er utskrevet som 5+
* Totalt antall løp kjørt i perioden er: 750, det kan bli flere om løp deles. 509 løp er utskrevet for sulkyhester, 241 i montè.
* 14 av stevnene arrangeres på en søndag.
* Total premiepott under perioden er 44 356 000 euro. Snitt pr. løp er på 59 141 euro.
Kilde: Jean-Baptiste Lechat og Anders Lindqvist. 

Viktige løp å merke seg for;
- 18. november. Prix de Bretagne. 2700 meter.  
- Søndag 9. desember går Prix de Bourbonnais, løpets lengde er 2850 meter. 
- 16. desember, en søndag det også: Criterium Des 3 Ans, et Gruppe1-oppgjør.
- 24. desember; Criterium Continental. 2100 meter, oppgjøret er utskrevet for fireåringer
Samme dag går Prix Tenor De Baune, 2700 meter, som er en kvalifisering til Pd’A. Et løp for femåringene. Vinneren får finalebillett i Pd'A. 
- 30. desember kjøres Prix du Bourgogne. Distansen er 2100 meter og går med bilstart. 
- 13. januar arrangeres Prix de Belgique over 2700 meter, en kvalifisering (PDA) dette også. 
- 21. januar; Prix de Cornulier, montèløp. Gruppe 1. Distansen er 2700 meter. 
- 27. januar; Prix d’Amerique, 2700 meter. Total premiesum; en million euro. 
- 10. februar; Gruppe 1,  Grand Prix de France, 2100 meter.
- 17. februar; Prix Comte Pierre de Montesson, tidligere Criterium des Jeunes. Distansen er 2700 meter. 
- 24. februar; Grand Prix des Paris, distansen er 4150 meter, et gruppe 1 løp. Lionel vant løpet for tre år siden.
NB; Premiene har følgende fordeling: 45 prosent til vinneren, deretter 25, 14, 8, 5, 2 og 1 prosent. 

Kuskeduell
Lechat påpeker at årets kuskechampionat står mellom Jean Michel Bazire og Yoann Lebourgeois. Bazire jakter sitt 20’ ende strake championat.  Han leder an, men Lebourgeois har hatt en fantastisk høst så langt.

Hester som duger?
Jean Baptiste Lechat har i tillegg levert en liste over hester han tror vil dominere under vintermeetinget; 

Eldre hester: Readly Express, vant Pd’A sist vinter, Bold Eagle, Bellina Josselyn, Propulsion (om han kommer), Traders og Bilibili.
* Treåringene i Frankrike anføres av Face Time Bourbon. I følge treneren Sebastien Guarato kan det være stallens nye Bold Eagle.
* Fireåringene kan bli dominert av Who’s Who, den svenske Derbyvinneren, og Villiam som vant UET’s 4-årsmesterskap tidligere i høst. Hjemmehåpet heter Earl Simon.
* Femårige Davidson du Pont kan fort dominere i sitt alderstrinn, han er også aktuell for Pd’A. Orlando Jet er første utfordrer, ifølge Lechat.
* Montè: Traders dominerte i vinter, i år kan Bilibili stikke ut.
- Aubrion du Gers, han er vallak, og utesluttet fra flere av de store løpene i vinter. Trolig matcher trener og kusk Jean-Michel Bazire mot Elitloppet i 2019. Og om VM-løpet på Yonkers består, kan det være et naturlig siktemål, sier Lechat til Equus. 


KONTRET TIL SEIER I PRIX D'AMERIQUE. Svenske Readly Express gikk seirende ut av duellen mot travkeiseren BOLD EAGLE i sist vinters Prix d'Amerique. Björn Goop kusket. (Foto: Gerard Forni). 

Fire B-løp før Pd’A
Det er fire B-løp, alle begynner nettopp med B i løpsnavnet. Bretagne, Bourbonnaise, Bourgogne og det siste er Prix de Belgique. Ytterligere to løp kan gi plass i Pd’A; det er Prix de Continentale og Tenor de Baune. De tre første i mål i hvert B-løp går til Pd’A. I de to siste kun vinneren. 
Tidligere har det vært tillegg i flere av kvalifiseringsløpene, nå er oppgjørene skrevet ut som likestart. Det vil gi ytterligere spenning, få eller ingen hester vil bli gitt preparè-løp. Totalt står14 finalebilletter på spill.

Liten bane kontra den store
Starten er viktig på den lille banen. På den store går det nesten ikke an å lede hele veien. Angriperne kommer i tur. På tale om krig i løpene så skjer det på den store banen. Den lille arenaen favoriserer de franske kuskene, heter det blant fagfolket der nede.

Stort spilltilbud
- Som i fjor. Fire baner inngår i årets Vintermeeting, det er Vincennes, Enghien, Caen og Cabourg, forteller Øivind Werner Johannessen, produktsjef i Norsk Rikstoto. 
- Spilltilbudet er også likt fjoråret med vinner, plass, tvilling, og 5+. Videre tilbyr vi V4 og Dagens Dobbel, forklarer han. 
- Under lørdagene har norske spillere deltatt med spill kun til oppgjøret som utgjør 5+. Hva nå? 
- Vi åpner for spill i alle løpene, også det likt fjoråret, avrunder Johannessen.

Hovedsaksbildet: Björn Goop gir Readly Express et fortjent klaps på rompa etter en blendende innsats i sist vinters Prix d'Amerique. (Foto: Gerard Forni). 

Neste mulige spill:

V75
V65
V64
V5A
V4
QPlus

Norsk Rikstoto informerer


KUNNGJØRINGER
Kvartalsrapport Q3 2018 er nå lagt ut

Les mer

Søk i nettstedet

Søk etter hest, kusk eller rytter

Her søker du i databasene med resultater, stamtavler osv.