Rafael Schistl. Foto: Eirik Stenhaug, Equus media.

Schistl dopingtatt

Toppjockeyen Rafael Schistl skulle vært en av Derbydagens nøkkelmenn på Øvrevoll, men nå er han utestengt fra å ri etter å ha testet positivt på en dopingprøve.

Av: Magne Engebretsen
Publisert: 20.08.2019 17:00

Rafael Schistl vant begge hovedoppgjørene i fjor, Norsk Derby og Marit Sveaas’ minneløp. Han lå an til å kunne gjenta denne prestisjetunge dobbelen i år med Derby-favoritten Privilegiado og Marit Sveaas’-favoritten Square du Luynes for trener Niels Petersen, men nå må Schistl nøye seg med å stå på sidelinjen:
- Rafael Schistl testet positivt på en dopingprøve etter løpene på Øvrevoll 29. juni. Øvrevoll galopp har et meget godt samarbeid med Antidoping Norge, og Schistl testet positivt på stoffene hydroklortiazid og furosemid i stoffgruppe 5: Diuretika (vanndrivende midler) og maskeringsmidler. Prøven er rapportert positiv fra Oslo universitetssykehus, Norges labratorium for dopinganalyse, sier Øvrevolls administrerende direktør, Thomas Gjelsås.

Han legger til at Rafael Schistl har det meget tungt i øyeblikket:
- Han er naturlig nok langt nede, kommenterer Øvrevolls administrerende direktør, Thomas Gjelsås.

Det er imidlertid klart at Rafael Schistl er suspendert med øyeblikkelig virkning og ikke kommer til å ri på Øvrevoll søndag.

Rafael Schistl skulle vært i aksjon i seks av søndagens ti løp. Det jobbes nå iherdig med å skaffe erstattere.

Fra Den Høyere Voldgiftsrett heter det:
"Ved overtredelse av forbudet mot midler og metoder som fremgår av Wadas forbudsliste skal rytter suspenderes med øyeblikkelig virkning, jf. Norsk Jockeyklubs reglement (pkt. 12.4.1 f). Suspensjonen gjelder inntil videre, dvs. inntil det foreligger en rettskraftig kjennelse i saken. Som suspendert har man ikke anledning til å ri løp. I dopingsaker er det Den Høyere Voldgiftsrett førsteinstans, og saken er i dag behandlet av dem.

Den Høvere Voldgiftsrett har idømt Rafael Schistl en måned og en ukes rideforbud for brudd på reglm.pkt. 5.12.3 f) jf. regl. pkt. 12.4.1 f). I tillegg fradømmes Rafael Schistl retten til å heve ridepenger og prosentpenger for løpsdagen 29.06.19".