Kristin Riise Ødegård

Stort Steeple-chase i 5+

5+ Auteuil: - Denne søndagen går Grand Steeple-Chase de Paris, forteller vår franske galoppekspert Kristin Riise Ødegård. Det er Frankrikes største løp over steeple-chase, de beste hinderhestene i Frankrike skal over 6000 meter og 23 hinder.

Av: Kristin Riise Ødegård/Jan Elvestad
Publisert: 19.05.2018 17:59

De største hinderene er “riviere des tribunes”, det er vann-hinder foran tribunene og de skal over det to ganger. Hestene må gjøre et cirka 6 meters langt hopp. De hopper også over “rail ditch and fence”, det hinder som er 4,10 meter langt og 1,60 meter høyt, det er også imponerende. 14 hester skal med, som starter kl. 16:15.

Dette er Kristin Riise Ødegårds vurdering av de 14 hestene:
- 1 Punch Nantais er en av fire hester I løpet som trenes av Guillaume Macaire, Frankrikes mestvinnende trener og en skikkelig personlighet. Han vant Prix Ferdinand Dufaure som fire åring, det er ett av hovedløpene i landet for den alderen. Han hadde problemer å komme opp I den klassen igjen men har vist at han er på vei. Han har vunnet to ganger og så ble han akkurat fjerde I Prix INgré, han skal ikke glemmes helt.

 2 Milord Thomas vant dette løpet I 2015, han er en skikkelig stjerne. Han har jobbet bra før løpet. Han har aldri skuffet selv når han ikke har vært på topp, han har hatt noen problemer med beina men han har to løp I kroppen nå og gikk bra hver gang. Han ble slått av yngre hester fra større staller nå I det siste, men treneren og jockeyen kan hesten utenatt, han gir alt en gang til. Han går på alle underlag. Han har fått en ny, mer komfortabel skoning for dette løpet.

3 So French har samme eier som Milord Thomas, det er amerikaneren Magalen Bryant, hun elsker hest og får mye glede av stjernene hennes, hun er over 90 år gammel og er nok på plass og heier på hestene hennes hver gang. So French har seiret i Grand Steeple-Chase de Paris 2 ganger, I 2016 og 2017. Bare to hester har vunnet tre ganger før. Det blir ikke let I år, han ser ikke ut som han er i samme formen, han har bare ett løp I kroppen og det så ut som han ikke skulle ut I dette løpet I det hele tatt en stund.

4 Geluroni var en av de beste fire år siden, men han har hatt en del problemer siden, han startet bare to ganger som femåring I 2015, og var ikke ute en eneste gang I 2016 og 2017. Han var ærlig og gikk ok I de to startene han har I år men det holder ikke I denne sammenhengen.

5 Roi Mage er ute I Grand Steeple-Chase for første gang, han vant Prix Georges Courtois I slutten av 2017, han gikk også ok I Prix Murat, han forbedres og liker banen veldig godt, han gjør jobben hans og kan ta en liten premie.

6 Borice er stabil og gjør det ofte bra, han vinner ikke ofte. Han har vunnet tre ganger. Han har vært med I alle de store løpene I det siste og kan ha noen ambisjoner her.

7 Bipolaire var femte i dette løpet i fjor, han gikk kanon bra i slutten av sesongen når han vant Prix La Haye Jousselyn som er et av hovedløpene over hinder. Han blir bare bedre og bedre. Stallen er I kjempe form og han skal være en av favorittene.

8 Balkan du Pecos vant akkurat Prix du President de la Republique, da overrasket han. Det er logisk at de prover seg her med han nå. Det blir ikke let å vinne begge selv om stallformen er flott og hesten kan det meste.

9 Valtor har tatt fine premier hver gang i år, det gikk ikke så bra I dette løpet I fjor men oppladingen nå er mye bedre. Han liker tung bane best, det er det negative.

10 Djakadam har vunnet Punchestown Chase to ganger I Irland, han er en av de gode der. Han skuffet litt denne sesongen på Irland men Willie Mullins synes han er på vei, det beste løpet hans I år var det siste løpet han gjorde. Willie Mullins vil gjerne vinne dette løpet, han har prøvd mange ganger alt og han tror Djakadam passer fint på Auteuil. Han kan vinne.

11 On The Go er en ung hest som har store ambisjoner I år for Guillaume Macaire. Han har startet lite, 11 ganger, 5 av de over steeple-chase på Auteuil, han har vunnet en gang og tatt fire andre plasser. Han har aldri gått over så lang distanse men han er allikevel en veldig spennende outsider I dette løpet.

12 Sainte Turgeon er seks år gammel, hun ble 4e I fjor som 5 åring. Hun har masse talent og har erfaring. Hun er god over Auteuil steeple-chasen men har ikke vært som best I det siste. Treneren sier hun er forbedret I trening, hun trengte løpene og jobb, hun kunne ikke jobbe ordentlig I vinter og har hatt problemer med kryss-forlammelse. Nå er alt i orden sier han. Hun kommer til å vente å kan ta en 4e-5e plass når noen andre blir trøtte. 

13 Perfect Impulse kan bli vanskelig å slå, det er et sterkt felt men hun var kanon fin I fjor I dette løpet. Siden har hun bare blitt bedre og bedre. Hun var sterk og vant let I Prix Murat. Kretsen har skikkelig tro på henne, hun er elder og sterkere I ryggen, bakdeler og skuldrene. Hvis hun hopper like bra som sist blir hun vanskelig å slå. Hun kommer til å gå foran som vanlig og kan vinne derifra.

14 Edward d’Argent var en av landets beste fireåringer, han er fortsatt en av de beste. Han er en ung stjerne. Han vant Prix INgré og slo On The Go. I 16 løp har han vunnet 12 ganger og tatt 3 andre plasser og en fjerde. Alt ser toppen ut og han kan vinne det hele.

Mine favoritter er; 10 Djakadam, 13 Perfect Impulse, 14 Edward d’Argent, 11 On The Go, 7 Bipolaire og 2 Milord Thomas.

5 Belgrano har startet flere ganger i denne klassen, det er hans klasse. Han har vintertrenet bra, og vant med en gang han kom tilbake etter pause. 
10 Associate debuterer i handicap, og dessuten i Saint-Cloud. Han har starter lite og har vært fin hver gang. Belgrano slo han så vidt sist og han har fortsatt mindre vekt en han. 
6 Cabaleiro har ikke vunnet enda, men han er stabil og seriøs. Han har aldri vært dårligere en femte, han burde gå bra i denne klassen.
1 Pontille har allerede vunnet to ganger i Syd-Frankrike, derfor er hun topp-weight denne gangen. Hun trengte løpet hun fikk sist, hun er sikkert forbedret til denne starten.
- 5 Belgranohar startet flere ganger i denne klassen, det er hans klasse. Han har vintertrenet bra, og vant med en gang han kom tilbake etter pause. 10 Associatedebuterer i handicap, og dessuten i Saint-Cloud. Han har starter lite og har vært fin hver gang. Belgrano slo han så vidt sist og han har fortsatt mindre vekt en han. 6 Cabaleirohar ikke vunnet enda, men han er stabil og seriøs. Han har aldri vært dårligere en femte, han burde gå bra i denne klassen.1 Pontillehar allerede vunnet to ganger i Syd-Frankrike, derfor er hun topp-weight denne gangen. Hun trengte løpet hun fikk sist, hun er sikkert forbedret til denne starten.Forslaget:Forslaget:

Forslaget:
1. plass: 10
2. plass: 7-11-13-14
3. plass: 7-11-13-14
4. plass: 7-11-13-14
5. plass: 7-11-13-14

Vinner og fire hester rundt
24 rekker (25 prosent) = 120 kroner

Merk at innleveringsfristen til søndagens 5+ er kl. 16:15.
Løpet vises både på Rikstoto Direkte og VG.no.

Tips til søndagens franske løp (Engelsk PDF)